Todos los Fuegos el Feugo

Acht saxofonisten, acht delen muziek, acht literaire verhalen, en één componist (die ook dirigeert). Dat zijn de ingrediënten van deze bijzondere cd.
Componist Maxim Shalygin werkte eerder aan een pianotrio dat hij vernoemde naar een verhalenbundel van Julio Cortázar. Omdat zijn liefde voor de schrijver en de affiniteit met diens werk met de jaren almaar groeide, besloot hij zich te laten inspireren door nog zo’n bundel verhalen. ‘Todos los fuegos el fuego’, in het Nederlands vertaald als ‘Alle branden de brand’. Cortázars literatuur leent zich bij uitstek voor een muzikale weergave omdat de schrijver zich bewust bezighield met een puur muzikale laag in zijn verhalen. Elementen als woordklank, ritme, puls en structuur zijn verweven in het narratief en voeren de lezer mee naar een diepere, magische laag. Diezelfde kracht je mee te voeren naar een nieuwe werelden heeft ook deze cd. Tijdens het componeerproces had de componist veelvuldig contact met de saxofonisten van Amstel en Keuris Quartet. Door samen te zoeken naar de specifieke klanken die hij in zijn hoofd had, ontdekten ook zij nieuwe mogelijkheden en klankkleuren.
De muziek zit vol met adembenemende muzikale vondsten.
Het meest verbazingwekkende is misschien wel dat je dingen hoort die je nooit eerder hoorde, maar dat die zo natuurlijk overkomen dat het lijkt alsof ze er altijd al waren. Het deel Raising waves waarin de stilte een even grote rol speelt als de daarin uitdijende en krimpende akkoorden, de liefelijke hymne die in Stairway to decay langzaamaan begint te zwenken en tenslotte uiteenvalt in harde jankende brokstukken, de over elkaar schuivende pulsaties in Spring, breaking. Te veel om op te noemen, en alles met ongelooflijke perfectie uitgevoerd door beide kwartetten.
Deze twee cd’s in het fraai vormgegeven hoesje zijn een waar kunstwerk.

EINDE

Deel dit bericht

NOG DOORLEZEN?

‘Het past allemaal in elkaar’

Peter Duivenvoorden (72) is beeldend kunstenaar. Hij schildert en geeft schilderles. Daarnaast werkt hij aan een Nederlandse vertaling van de Oorspronkelijke Uitgave van Een Cursus in Wonderen. Machiel Swillens zocht...

Lees Verder >>